okt 022012
 

De herfst is in aantocht, de dagen worden korter, de ochtend- en de avondtemperaturen dalen.Tamme kastanjes vallen uit de bomen, het blad begint te verkleuren. Op de mooie zonnige dagen, die er gelukkig nog volop zijn, hoor je overal het geluid van de kettingzagen. Hout dat de hele zomer buiten heeft gedroogd wordt opgehaald met de tractor, in kachelgrootte stukken gezaagd en in het winterhouthok netjes opgestapeld. Hier en daar zie je alweer een kringetje rook uit de schoorsteen komen tijdens de druilerige dagen en ruik je die heerlijke hout geur. Buitenleven maakt langzaam plaats voor binnen leven, de zomerkeuken buiten wordt meer en meer de winterkeuken in huis. Het leven met de seizoenen, al klagen we vaak steen en been, toch zijn die seizoenen het eerste dat we missen als mensen emigreren naar warme landen.

De avonden en ook vaak de nachten worden op dit moment gevuld met het “burlen”van de herten. Daarvoor hoeven we niet eerst in de auto te stappen om op de Veluwe dit imposante geluid waar te nemen, bij ons gebeurt alles “in de achter tuin”. De reeën en de herten zijn momenteel veel dichter bij huis! Nu alle gasten zijn vertrokken komen zij nieuwsgierig te voorschijn om te kijken of er iets te eten is achter gebleven. Bang zijn ze niet, ik kan aardig dicht bij de reeën in de buurt komen. ‘s avonds en ‘s nachts is een ander verhaal dan blijf ik op het terras staan om naar de sterrenhemel te kijken en het geburl aan te horen. Dat geluid is zo indrukwekkend en hard dat ik liever in de nabijheid van mijn huis verblijf. ( watje) Hier sluit menig familie de luiken en de ramen ‘s nachts om rustig te kunnen slapen. De omgekeerde wereld. Persoonlijk vind ik deze natuur geluiden heerlijk en maakt dat ik mij een bevoorrecht mens voel.

Van de week mijn aardappelen gerooid, er staan nog spruitjes, wat tomaten en selderijknollen in de tuin. Ondanks het feit dat ik er (te) weinig tijd voor had is het geweldig te kunnen oogsten. Niets smaakt lekkerder als eten dat uit je eigen tuin komt. Volgend jaar komt er absoluut weer een moestuin. Fruit is er niet of nauwelijks dit jaar. Door de vorst in het voorjaar tijdens de bloesemperiode is er geen fruit gerijpt. Gelukkig hadden we vorig jaar een overvloedige oogst zodat er nog potten vol zongerijpte vruchtenjams in de kast staan.

Ik blijf het volhouden, kom meegenieten van al het moois dat onze omgeving te bieden heeft en boek een lang weekend, een midweek of een hele week en bel 0031-553-568570 of kijk op de website:

www.petits-fours.fr.  Zie je, groetjes, Cora van Ingen